Mijn fornuis vertoont kuren

Ik kook elektrisch. Dat was geen keuze maar er ontbreekt eenvoudigweg een gasaansluiting in mijn appartement. Toen ik jaren geleden verhuisde, heb ik mijzelf op een Smeg fornuis getrakteerd. De aansluiting ervan was nog een heel gedoe. Gelukkig heb ik een vriend die van dat soort zaken wel verstand heeft.

Het was een warme zomerdag, dat herinner ik me nog. Ik was inmiddels ruim een week daarvoor verhuisd, maar schoof deze laatste ingrijpende klus steeds gedecideerd voor me uit. Ik ben niet echt onhandig, maar aan krachtstroom had ik me nog niet eerder gewaagd. Met een waterkoker en een paar restaurantjes op een steenworp afstand, had ik me tot dan toe prima weten te redden. Er gingen een aantal mailtjes met mijn verstandige vriend over en weer, voordat ik alles volgens schema had verbonden. Toen ik, enigszins nerveus, de schakelaar in de meterkast overhaalde, bleek alles te werken! Alleen moest ik de ingebouwde klok nog zien te zetten, en dat nam nog een aantal dagen in beslag.

 

Het is een fijn fornuis met veel ruimte er omheen. In het begin was het even wennen zonder gas, maar je kunt er fijn met zijn tweeën tegelijk aan koken. Een poosje terug nam ik de oven eens flink onderhanden. Er had een aantal keer gekonfijte eendenpootjes in liggen spartelen en dat gaf een hoop viezigheid. Ik had daarvoor, qua ovenreiniging, alles al eens een keer geprobeerd: een bakje ammoniak in de oven laten overnachten, Dasty Classic (!) en ‘ouderwets’ een heel pakje cytostatisch Baking Soda erin gestrooid. Eigenlijk alles zonder het beoogde resultaat. Toen maar eens zo’n ovenreinigende spuitbus aangeschaft. Dat leek te werken. Toen ik de dag daarna de oven voorverwarmde voor een simpele pizza, liep de ventilator van de hete luchtoven ratelend vast. Die doet het nu niet meer. Sindsdien gebruik ik de oven alleen nog maar met boven- en onderwarmte. Vreemd is dan wel, dat halverwege het voorverwarmen diezelfde ventilator zonder problemen bijvalt. Anyway, opnieuw zo’n moreel-financiële spagaat van laat ik een mannetje komen of neem ik na zoveel jaar mijn verlies. In de tussentijd red ik me wel, zij het met allerhande mentale omrekeningstabellen, die per dag vreemd genoeg niet toereikend lijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.