Muttermale

Morgen (zondag) zijn de belangrijkste musea in München (Alte en Neue Pinakothek en de Pinakothek der Moderne) ieder voor slechts € 1,- toegankelijk. Dat is een winstpakker te noemen. En daarom zijn we vandaag zonder gedetailleerde plannen de (binnen)stad ingegaan om de boel nader te verkennen.

München is veel toeristischer dan ik had gedacht. Het is de tweede stad van Duitsland, bepaald welvarend maar voor mijn gevoel lag de stad nogal excentrisch. Maar dat is vooral een kwestie van perspectief, naar nu blijkt. In de binnenstad is het hartstikke druk. Vooral veel gezelschappen, afkomstig uit alle windstreken, echtparen en schoolklassen.
Je kunt er op sommige plekken over de hoofden lopen. Een beetje (te) veel van het goede allemaal voor een eerste indruk.  Min of meer op de loop daarvoor, en op zoek naar een geschikte plek voor een versnapering, kwamen we op een opmerkelijk rustig pleintje uit op slechts een steenworp afstand van de beroemde Münchener Viktualienmarkt. Daar was een terras, naast wat bleek het Joods Museum te zijn met daarnaast de nieuwe Ohel Jakobsynagoge. Beiden nogal ontzettend moderne gebouwen, top! Maar wat een weldadig rust ook. Misschien kwam dat omdat het sabbat was, geen idee. In ieder geval dronken we er een koosjer glaasje bier en wijn en vonden we de nieuwe Grunberg in de museumwinkel!

 

Sankt-Jakobs-Platz Munchen, 2017
Jüdisches Museum. Sankt-Jakobs-Platz München, 2017
Sankt-Jakobs-Platz München, 2017
Hauptsynagoge Ohel Jakob. Sankt-Jakobs-Platz München, 2017

 

Museumwinkel Jüdisches Museum. Sankt-Jakobs-Platz München, 2017

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.