Engelse les

Met mijn jeugdvriend de beeldend kunstenaar (zie ook diens Frangipani raincoat en Lood is een scheikundig element met symbool Pb en atoomnummer 82) was ik vandaag in Oss.

Ik was nooit eerder in Oss en had geen weet van het Museum Jan Cunen dat naar eigen zeggen met haar museale activiteiten midden in de samenleving staat en bijdraagt aan het creatieve vermogen en de sociaaleconomische ontwikkeling van Oss en Maasland (…).  Een dapper initiatief, maar het was mijn jeugdvriend de beeldend kunstenaar, vooral te doen om de geweldige locatie te laten zien. Het Museum Jan Cunen is gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss, op een steenworp afstand van het station. Stond het gebouw aan de rand van het Vondelpark, dan stond je er voor in de rij.

In het Museum Jan Cunen zijn tot en met medio september de hoogtepunten uit de eigen collectie te zien. Voor zover ik daar oog voor heb, een nogal eclectische bedoeling. Het museum schrijft daarover onomwonden op hun site: “Oude en nieuwe werken hangen naast elkaar, zoeken de confrontatie en tegenstellingen op of gaan in dialoog.” Zo kan een koffiepot van Klaas Gubbels prima naast een tekening uit de negentiende eeuw hangen. “Er kan een overeenkomst zijn in kleuren of lijnen. De bezoeker mag zich laten onderdompelen.”

Ik weet niet of dat gelukt is. Mijn vriend de beeldend kunstenaar trekt steeds bleek weg bij het aanschouwen van het werk van Klaas Gubbels maar wees daarentegen enthousiast op de werken van Pieter Engels (Rosmalen 1938). Misschien wel de enige Nederlandse beeldend kunstenaar zónder Wikipedia-pagina! Ik kan daar verder dus niet zo veel over kwijt, behalve dat het werk van Engels – bij uitzondering – veruit uitstak boven de genoemde bijdrage aan het creatieve vermogen en de sociaaleconomische ontwikkeling van Oss en Maasland. Zeer de moeite waard dus en bezoek dan ook IJssalon Venezia Alessandro. Een kopje koffie kost er aan de bar niet meer dan € 1,10 en de locatie, van de overigens brandschone toiletten, had volgens mijn jeugdvriend de beeldend kunstenaar een concept van Pieter Engels kunnen zijn. Oss: 51° 45′ NB, 5° 31′ OL.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.