Berlin-Wilmersdorf

Ons hotel lag in Wilmersdorf, even ten zuiden van Charlottenburg. Totaal niets aan de hand daar. Een woonwijk met scholen, gewone winkels en aansluiting op het fijnmazig Berlijns openbaar vervoer. Er is daar nauwelijks een hipster te vinden, men gaat er bijtijds naar school of werk en ontbijt wordt er vanaf 06:00 uur geserveerd.

Om de hoek van het hotel ligt de Fehrbelliner Platz. Een druk onder- en bovengronds kruispunt van wegen en metrolijnen. Ten noorden ervan ligt het Preußenpark en aan de zuidkant wordt het plein omzoomt door een aantal gebouwen van vóór de oorlog. Kenmerkende Architektur aus der Zeit des Nationalsozialismus…

Die gebouwen hebben de tand des tijds wonderwel doorstaan. Na oplevering midden dertiger jaren, allierte Bombenangriffe vanaf 1943, de Russische bevrijding in mei 1945 en aansluitende Britse bezetting zijn ze nog altijd als kantoor in gebruik. Het is het soort architectuur dat het eigenlijk nauwelijks zonder een zonnetje redt. De ingang tot het metrostation Fehrbelliner Platz doet daar nauwelijks voor onder. Het is een raar plein waar de verhoudingen een beetje zoek lijken te zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.