Pack die Badehose ein…

Het is maar 573 km van Am Großen Wannsee 56-57 naar Auschwitz. Volgens de routeplanner is het minder dan 7 uur rijden. Ik had daar eigenlijk nooit bij stilgestaan. Op de een of andere manier leek Polen en de plekken waar al die gruwelijkheden in de oorlog plaatsvonden, op een comfortabele afstand gelegen. Plekken waarvan je eigenlijk slechts de de naam en reputatie van kent, maar geen idee hebt waar ze te plaatsen.

Voor mijn vader ligt dat anders. Die was er al eens. Hij heeft bijzonder interesse voor dat onderwerp. Dat was ook min of meer de aanleiding voor onze reis naar Berlijn. De foto’s die hij bij een eerder bezoek aan Haus der Wannsee-Konferenz zijn zoek, dus waarom niet teruggekeerd naar de plek waar op 20 januari 1942 door SS, de NSDAP en verschillende ministeries de samenwerking bij de geplande deportatie en moord van de Europese joden werd besproken.

De Villa, die in 1915 door een industrieel is gebouwd en van 1941 tot 1945 als gastenverblijf en congrescentrum van de SS werd gebruikt, ligt er prachtig aan de Großen Wannsee. Een half uurtje rijden met de S-Bahn vanuit Berlijn. ’s Zomers is het een geliefd uitstapje voor Berlijners. Je kunt er zwemmen, met een bootje varen of gewoon op een terras uitzien over het meer. Conny Froboess zong er, negen jaar na de Wannsee-Konferenz in 1951 over:

Pack die Badehose ein
Wenn man in der Schule sitzt, über seinen Büchern schwitzt
Und es lacht der Sonnenschein, dann möcht man draußen sein
Ist die Schule endlich aus, geh’n die Kinder froh nach Haus
Und der kleine Klaus ruft dem Hänschen hinterher:

Pack die Badehose ein, nimm dein kleines Schwesterlein
Und dann nischt wie raus nach Wannsee
Ja, wir radeln wie der Wind durch den Grunewald geschwind
Und dann sind wir bald am Wannsee
Hei, wir tummeln uns im Wasser wie die Fischlein, das ist fein
Und nur deine kleine Schwestern, nee, die traut sich nicht hinein
Pack die Badehose ein, nimm dein kleines Schwesterlein
Denn um Acht müssen wir zuhause sein

P.S. het volgens mijn vader zou zo maar eens kunnen zijn dat de foto’s uit Berlijn die zoek zijn geraakt op zijn computer gewoon ergens in een schoenendoos liggen. Mogelijk namelijk zijn die nog gewoon met een rolletje geschoten!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.