Khanom (is leuk)

Khanom is leuk, maar beschouw het veeleer als een geweldige plek om in alle rust te acclimatiseren aan het begin van je reis. Om er op je gemak bij wijze van laundry-service zélf een handwasje te doen om zo langzaamaan te wennen aan het buitenland. Voor doorgewinterde globetrotters, zonde van de tijd. Voor mij als introducé een uitkomst.

Sarah had dat goed ingeschat. Ik kijk mijn ogen uit sinds ik enkele dagen terug in Bangkok ben geland, maar ik loop voor mijn gevoel nog steeds een beetje achter de feiten aan. Soms ook letterlijk, En achter Sarah aan! Zij kent de weg en de gebruiken en is overweldigend relaxed. Maar ze is dan ook al een eeuwigheid op reis. Ze was ontzettend blij met de twee tubes handwasmiddel en de ruim 3.000 illegale titels voor op haar e-reader die ze eerder niet geladen kreeg. Terwijl zij met Karl Ove Knausgård aan de rand van het zwembad ligt, zit ik binnen met de aircon aan een stukkie te schrijven en maak ik intussen een backup het geheugenkaartje uit mijn camera.

Toen het vanochtend eenmaal ophield met regenen, restten er nagenoeg alleen de tropenzon en het ondergelopen land. Een tamelijk broeierige combinatie. Het rook er als op de camping tijdens een verregend Lowlands. We zijn met de fiets op pad gegaan. Er is een strand en een leuk dorpje. Vanaf de accommodatie bereik je beiden in een handomdraai. Het strand bleek uitgestorven en in het dorp was iedereen bezig om de schade door de overstroming te herstellen. Het water stond er tot een halve meter hoog in de lokale supermarkt. De onderste drie schappen waren uit voorzorg leeggehaald.

Behalve wat winkeltjes, een bank en maar liefst twee opticiens is er café in het dorp waar voornamelijk buitenlanders komen. De Farang noemen ze  die hier. In alle kleuren wit. Van spierwit, via pijnlijk rood verbrand tot donker gebronsd. Al dan niet in shorts en Singha-singlet en aan hun arm een locale bruid. Koel bier en Hotel California… Op de terugweg bleek kortste weg in een bocht overstroomd. Het water was niet diep, maar vrijwel halverwege liep mijn ketting eraf. Een rare sensatie in die bloedhitte…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.